SOFIA_metrostation 20

Sofia (BG)
projest 2011 (competition - special mention)
client City of Sofia
dimensional data:              
lot area  49000 sqm - GBA 5600 sqm

 

The station is developed on three levels: one for access from the city, one for the entrances and services (turnstiles and ticket counters), and one for the rail. 

The three levels are linked both physically and visually: the stairs and elevator pits allow to reach the rail level from the public space, the openings and the treatment of the volumes guarantee the simultaneous perception of all three levels.

The light cones that open from inside towards the outside and vice-versa facilitate orientation within the station and increase the feeling of safety by eliminating dark and hidden areas that would be difficult to control.